‘Het NK is gewoon een WK voor ons’

NK van de wind. De strijd tegen de elementen. Als de tekst op de website van de organisatie achter de Nederlandse kampioenschappen wielrennen voor professionals op Goeree Overflakkee klopt, wordt zaterdag 25 juni een gedenkwaardige dag. Dan maakt het niet zoveel meer uit dat de koers aanmerkelijk korter is dan we normaal gewend zijn….

Dat het spoken mag aan de kust, en op de Zuid-Hollandse eilanden. Met de wind deze keer niet als de spelbreker, maar als voorwaarde om de Nederlandse titelstrijd tot een spektakelstuk van de bovenste plank te promoveren. Hoe meer wind, hoe groter de uitdaging: dat is wat een beetje wielerfanaat wenst wanneer het elitepeloton om half negen ’s morgens al(!) vertrekt voor ruim tweehonderd kilometer door de provincie die niet eerder de belangrijkste categorieën wielrenners mocht begroeten voor de gevecht om het rood-wit-blauwe shirt.
,,Juni is niet direct de meest roerige periode van het jaar, als het op de weersomstandigheden aankomt. Die zijn ’s zomers niet zo slecht. Maar laat het maar heel flink waaien, ja, dat biedt meer kansen’’, zegt Michel Cornelisse, een van de ploegleiders bij Team Roompot-Oranje Peloton. ,,Al rijden we gedurende het seizoen veel grote wedstrijden – een week eerder zijn we bijvoorbeeld al met een deel van ons team actief in de Ronde van Zwitserland – een NK op een steenworp van het Zeeuwse grondgebied beschouw ik als een wereldkampioenschap in eigen land. Dit is een koers waarin je je als ploeg kunt laten zien, maar tegelijkertijd weten de coureurs hoe belangrijk een kampioenstrui kan zijn voor hun eigen toekomst of carrière. Het is altijd een visitekaartje dat kan helpen bij de stap omhoog; per slot van rekening moet dat toch een drijfveer voor een jonge kerel zijn: zo ver mogelijk komen in de sport.’’
De Amsterdammer noemt het kampioenschap een makkelijke manier om te scoren. ,,In de zin van concurrentie is dat zo’’, legt hij uit. ,,Je staat met alleen landgenoten aan de start, buitenlandse tegenstanders zijn er niet. Dat maakt het eenvoudiger. D’r zit ook een andere kant aan dat verhaal: de machtsblokken van andere ploegen. Team Roompot-Oranje Peloton is in aantal sterk vertegenwoordigd, maar dat geldt eveneens voor Team LottoNL-Jumbo. Bovendien beschikt dat team over betere sprinters, mocht de race op de Brouwersdam eindigen in een massasprint. De praktijk wijst echter vaak genoeg uit dat het niet zo’n simpele optelsom is. Neem het NK van vorig jaar in Emmen: was het niet zo dat Moreno Hofland alleen nog maar hoefde te starten? Hij zou als de torenhoge favoriet wel even die titel ophalen. Dat liep anders’’, aldus Cornelisse. Niki Terpstra (QuickStep) verraste vriend en vijand met een messcherp eindschot en veroverde zo zijn derde proftitel.
,,Eigenlijk is Team Roompot-Oranje Peloton bijna aan z’n stand verplicht te winnen. Dit kampioenschap is gewoon een thuiswedstrijd. We gaan er alles aan doen. Hoe? Sowieso door als een hecht blok te opereren, want alleen dan kunnen we van dit NK een hoogtepunt van 2016 maken. En wie er wint, interesseert me niet zoveel. Als hij maar een oranje shirt aan heeft.’’