Roze wielerfeest met oranje tint

Nee, helaas geen Roompot – Oranje Peloton in de Giro d’Italia die op vrijdag 6 mei in Apeldoorn begint. De dresscode mag roze zijn, maar Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Johan van der Velde geven het wielerfeest toch een vrolijk oranje accent. Als officiële ambassadeurs.

Een erebaantje? Erik Breukink lacht. ,,Ja, zo mag je het noemen hoor, maar tegelijkertijd is het leuk om betrokken te zijn bij zo’n mooi evenement. Per slot van rekening heb ik – en dat geldt net zo goed voor Johan en Jean-Paul – best een bijzondere band met deze ronde, niet in de laatste plaats omdat er straks door mijn vroegere trainingsgebied wordt gekoerst. Wie had dat kunnen bedenken, dat een heel peloton over de Posbank raast, of langs mijn ouderlijk huis in Spankeren rijdt. Ik vind het geweldig, en daarom was ik ook vereerd toen men me vroeg om als ambassadeur op te treden’’, zegt de ploegleider van Roompot – Oranje Peloton die in 1987 en 88 op het podium eindigde van de Giro (respectievelijk derde en tweede). Nóg meer bekendheid verwierf hij met zijn heroïsche en winnende optreden in een verschrikkelijke sneeuwrit over de Gavia.

De prangende vraag blijft: wat doet een ambassadeur? ,,Vooral aanwezig zijn op de officiële momenten, gasten ontvangen, begeleiden en hier en daar promotie maken voor de koers. Je vertelt mensen over de race, over je eigen ervaringen en er staan enkele fietstochten op het programma gedurende de dagen dat de Giro in Gelderland is. Die werkzaamheden verdelen we onder elkaar, zodat we alle drie ook nog wat tijd hebben te genieten van het hele gebeuren.’’ ,,Ja’’, voegt Johan van der Velde eraan toe, ,,dat laatste vind ik erg belangrijk. De Giro is echt een stukje van mij geworden, aan deze ronde heb ik veel te danken’’, erkent de Brabander. Hij vergeet gemakshalve dat hij als renner ook veel heeft gegeven aan de Giro, met zijn dikwijls onstuimige optredens. Werd Breukink in mei ’88 bejubeld als de grote held van Gavia-show, Van der Velde’s aandeel was minstens zo voornaam. Hij leek de etappe solo te gaan winnen, maar bevangen door de kou stortte Johan in. De beelden die de wereld over gingen, waren legendarisch. Uomo di Gavia werd zijn bijnaam, Man van de Gavia…
,,Dat verhaal zal ik vast een paar keer moeten vertellen’’, grinnikt Van der Velde. ,,Geen probleem, het hoort erbij. Als coureur stonden we de media te woord, nu ik buschauffeur ben van Roompot – Oranje Peloton doe ik dat met net zoveel plezier en in de rol van ambassadeur is het niet anders. Me voorbereiden? Waarop? Welnee, mijn belevenissen rollen er zo uit. Over de Giro kan ik duizend stories bedenken, die wedstrijd en het land zitten hier’’, benadrukt hij door met een hand op zijn hart te kloppen.

Van Poppel, met vier etappeoverwinningen in de Giro nog altijd de Nederlandse recordhouder, kan hem geen ongelijk geven. ,,Het is de mooiste van de drie grote ronden. Alleen omdat feit wil ik graag een steentje bijdragen. Er is een ontzettend uitgebreid bijprogramma. Zo heb ik al een praatje gehouden op een avond voor de vrijwilligers, ben ik met Breuk en Johan te gast geweest in zogenoemde wielercafés. Tijdens de Giro zitten we beurtelings in de uitzending van TV Gelderland. Je bent wat tijd kwijt, maar je krijgt er ook veel voor terug. In de zin van genieten, hè’’, besluit JPP.