Naast de lichamelijke voorbereiding voor de 27e is het ook belangrijk om het materiaal op orde te hebben. Uit eigen ervaring weet ik dat een licht lopende fiets het plezier vergroot en de inspanning die wij moeten leveren toch net wat makkelijker maakt.

Gelukkig kon ik tijdens mijn actieve carrière altijd een beroep doen op professionele mecaniciens die er voor zorgden dat mijn fietsen tip top in orde waren. Daarna ben ik er achter gekomen dat het niet alleen belangrijk is om op tijd aandacht te besteden aan je spullen, maar ook dat het best een rustgevend momentje kan zijn op drukke dagen.

Begin maar eens met een schoonmaakbeurt; zeker als je fiets na de winter nog vooral in het schuurtje, garage of berging heeft gestaan. Gewoon een emmertje met sop pakken en met een spons het ernstigste vuil afspoelen. Daarna drogen en met smeermiddel alle onderdelen een beetje invetten.  Let wat dat betreft extra goed op het schakelmechanisme (de derailleur achter en voor, de ketting en de shifters op het stuur) en natuurlijk de remmen. Check ook je banden; zijn ze nog voldoende op spanning en zitten er geen scheurtjes in? Als dat wel zo is; vervang de buitenbanden dan, aan onderweg plakken heeft iedereen een hekel, toch?

Bij alle wat grotere mankementen is het natuurlijk verstandig om de fietsvakman op te zoeken. Een servicebeurt kan wonderen doen; voor je fiets en je moraal!

Succes! – Leontien