Eneco Tour: waar het avontuur ooit begon

Jesper Asselmans gezicht trok wel een beetje wit weg. Hij, die Oranje Peloton een jaar geleden zo trots maakte door in Breda de leiderstrui van de Eneco Tour te veroveren, stond deze keer in dezelfde plaats met zijn oren te klapperen. Van ongeloof.

Tijdrijden kon hij vroeger, als junior, meer dan goed. Bij de professionals is-ie die vaardigheid wat kwijtgeraakt. Andere zaken verdienen de aandacht, vandaar dat het soleren tegen de klok in de vergetelheid is beland. En dus blonk de Westlander niet uit op de plek waar dat oranje avontuur alweer drie jaar geleden voorzichtig begon.
,,Ja, in een kleine kroeg bijna op het parcours hier’’, vertelde Michael Zijlaard. ,,Samen met Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean-Paul van Poppel smeedden we toen de plannen voor onze ploeg, het jaar erop keerden we in Breda terug om ons tijdens de Eneco Tour te presenteren, en over 2015 hoeven we het niet te hebben, hè. Dat zit toch bij iedereen nog vers in het geheugen, mag ik hopen?’’

Zeker bij Jesper, die net zijn tijdrit op de tweede dag van de Eneco Tour 2016 achter de rug had. Bijna tien kilometer lang scheuren door de stad was hem redelijk vergaan, meende hij. Een minuut of twaalf had hij ervoor nodig gehad. Niet bijzonder. ,,Gewoon een rit. Ik had er ook geen speciale verwachtingen van hoor’’, lachte hij. ,,Niettemin was het apart hier weer te fietsen. Een jaar terug juichten de mensen voor me en wist ik nauwelijks wat me overkwam. Nu ben ik perplex bij het horen van de winnende tijd. Zó snel. Dan stel ik echt niks voor. Het is bijna slecht te noemen’’, klonk het bescheiden.
Dat viel ook best mee. Een minuut en zeventien seconden minder snel dan de Australische komeet en dagwinnaar Rohan Dennis (10.48), ooit een ploegmaat van Asselman, dat had niets te betekenen. Een wereldtopper versus een harde werker die gaandeweg zijn sporen aan het verdienen is als beroepsrenner. ,,We moeten niet te moeilijk doen’’, oordeelde teammanager Zijlaard. ,,Wij kennen onze plaats in dit peloton, zeker op een dag als deze waar we op voorhand beseffen dat er weinig valt te halen, maar die we gerust als een soort sentimental journey mogen betitelen. Het voelt in Breda steeds als thuiskomen, dit is de plaats waar alles ooit op z’n plek is gevallen. Het kan niet alle dagen feest zijn. In sportief opzicht bedoel ik dan, want als je ziet hoeveel volk op de been is, wie er allemaal even een kijkje komt nemen bij Roompot-Oranje Peloton, en de enthousiaste reacties hoort van het publiek, dan weet ik: we zijn nog altijd op de goede weg bezig.

,,Winnen doen we dit jaar op andere momenten’’, vulde Jesper aan. Bovendien: van grote tot kleinere koersen, er werd overal toegeslagen. Hij mocht een seizoen geleden een WorldTour-race een dag op stelten zetten, in juni vloog de nestor van het team naar een sensationele etappezege in de Ronde van Zwitserland. Dat was net zo’n unicum, hetgeen ook gold voor de eindoverwinning in de Ronde van Luxemburg voor Maurits Lammertink. ,,We hoeven ons niet te schamen, we tellen tegenwoordig echt mee’’, aldus Asselman.