’T IS ALTIJD FIETSWEER

De 2e Oranje Peloton Tocht komt er nu echt snel aan. Nog anderhalve week reikhalzend uitkijken naar 2 oktober. Goed voorbereid betekent zonder zorgen. Maar het weer dan? Da’s wel het laatste waar we ons druk over maken. Het is namelijk áltijd weer om te fietsen.

Oké, ze zijn wat zeldzamer in het profpeloton, de renners die echt niks geven om een flinke plensbui of heus niet gaan rillen omdat de thermometer de tien graden niet meer passeert. Sterker nog, die liever wat minder hoge temperaturen hebben, van een flinke bak wind  recht in hun gezicht kunnen genieten, en bijna van plezier expres de diepere plassen water op straat opzoeken omdat hun wielen zo mooi als ronddraaiende raderen voor verfrissende fonteinen zorgen.
Brian van Goethem van Roompot-Oranje Peloton is er zo een. Zijn winstkansen nemen zienderogen toe wanneer de elementen als vocht en wind  zich opdringen. Nauwelijks kapot te krijgen in de wedstrijden en scherp als een mes zodra het weer volgens de profeten van radio en televisie op een onvoldoende afstevent. Maar is dat ook niet logisch, als je een zoon van de provincie Zeeland bent? Daar zijn de mensen net even wat ‘bestendiger’, nietwaar?
,,Natuurlijk hoop ik niet dat het regent op de dag van de Oranje Peloton Tocht, maar met slecht weer heb ik wanneer ik in koers ben geen moeite. Om heel eerlijk te zijn: ik kan er misschien wel beter tegen dan in die extreem warme omstandigheden. Van mijn tijd als junior en amateur herinner ik me dat ik het liefst in korte broek en shirt met korte mouwen reed, ongeacht hoe het buiten was. Sinds ik m’n brood verdien met de sport, pak ik het anders aan. Je kunt het je niet veroorloven een verkoudheid op te lopen doordat je dat regenjasje maar in de tas hebt laten zitten, hè. Wielrennen is ook jezelf verzorgen, en dat kan door het dragen van goede beschermende kleding. Heb je die bij je of aan op momenten dat het giet van de regen of de temperatuur wel erg dicht in de buurt van zero komt, dan hoeft er niet veel te gebeuren’’, zegt de 25-jarige Brian uit Sluiskil.
Hij moet iets grappigs bekennen. ,,Het rare is dat ik, die graag in slecht weer fietst, wel een enorme hekel heb gekregen aan een nat achterwerk. Daarom vind ik die zogenoemde ass saver een uitkomst. Als het goed door regent, ben je na verloop van tijd best doorweekt, maar het idee dat je zo’n klein spatbordje net onder je zadel hebt, doet wonderen. In psychologisch opzicht een geweldig voordeel. Het ziet er apart uit, maar ik maak er graag gebruik van. In de training welteverstaan, hahaha. Tijdens de wedstrijden vond ik het tot dusver nog een stapje te ver om te doen.’’
Hoe de vooruitzichten ook zijn, op 2 oktober wordt het gewoon feest. Een zonnetje zorgt voor een juichstemming, dat staat vast. Een buitje is er om het stof te verjagen en wind blaast meestal de goede kant op. Richting finish dus. Laatste tip van Brian die zich erop verheugt zo meteen weer vele supporters van de ploeg te ontmoeten: ,,Zorg dat je altijd een jasje bij je hebt. Mocht het toch wat kouder of natter zijn dan is voorspeld, en je hebt een lekke band of pauzeert een ogenblik, dan is er een beschermend kledingstuk.’’ En grinnikend: ,,Dat ass savertje kan evenmin kwaad…’’

Schrijf je hier in voor de Oranje Peloton Tocht op 2 oktober!